Gonartroza Cauze si tratament
Aceasta afectiune reprezinta deteriorarea articulatiei genunchiului si, in principiu, are o evolutie ondulatorie, cu perioade de acutizare, de exacerbare a durerii dar acestea sunt urmate, de multe ori, de perioade de acalmie.
Ce este Gonartroza
Gonartroza Cauze si tratament
Manifestari clinice ale Gonatrozei
✅ durere de tip mecanic care se accentueaza la mers, la efort si se amelioreaza la repaus
✅ impotenta functionala generata de tumefierea genunchiului si limitarea mobilitatii acestuia
Cum se produce Gonartroza
O articulatie este alcatuita din piese osoase prinse intre ele prin capsula articulara si prin ligamente acoperite de un cartilaj articular care permite o miscare cu cat mai putina frecare.
Deteriorarea cartilajului articular este insotita de o suferinta a osului de dedesubt care incepe sa doara si de aparitia unui lichid in exces in articulatie.
In ani, aceste modificari tind sa se pemanentizeze, astfel ca genunchiul devine deformat, greu de mobilizat si determina pacientul sa se protejeze si sa se miste cat mai putin.
Consecinta este hipotrofierea musculaturii si instabilitatea genunchiului care nu mai beneficiaza de muschi puternici care sa stabilizeze articulatia ca intr-o chinga.
Cauze principale ale gonartrozei
⭐ un aliniament incorect al pieselor osoase (poate genera o uzura mai mare pe diferitele compartimente ale genunchiului, cu consecinte care constau in indepartarea genunchilor sau o pozitionare in X a acestora);
⭐ suprasolicitarea articulatiei generata de o greutate excesiva sau de profesiile care necesita un ortostatism prelungit (stat prelungit in picioare, suprasolicitare in pozitia sezut sau genunchi);
⭐ traumatisme care se soldeaza cu leziuni de menisc sau de ligamente;
⭐ insuficienta venoasa cronica cu incetinirea circulatiei de intoarcere.
Tratamentul Gonartozei
Tratamentul Gonartrozei se poate desfășura pe trei paliere și anume:
✅ tratament medicamentos
✅ tratament recuperator
✅ tratament ortopedic
Tratamentul medicamentos
Acest tip de tratament poate implica administrarea de:
⭐ antiinflamatoare nesteoridiene (în perioadele acute, de exagerbare a simptomelor);
⭐ suplimente alimentare articulare pe bază de colagen, acid hialuronic, curcuma etc. (ca adjuvant în perioadele de acalmie, deoarece îmbunătățesc nutriția cartilajelor și încetinesc evoluția bolii);
⭐ creme sau unguente (aplicate local);
⭐ infiltrații cu cortizon (în special în cazurile post traumatice);
⭐ injectare intra-articulaă cu soluție vâscoelastică (deoarece lubrifiază articulațiile și protejează cartilajul deja afectat).
Tratamentul de recuperare
Constă în serii de 10 – 14 zile de tratament care se pot repeta o dată la șase luni cu scopul scăderii durerii și a inflamației articulației si sunt recomandate proceduri de:
✅ Electroterapie sub toate formele ei deoarece electrostimularea aplicată pe musculatura din vecinătatea genunchiului îmbunătățește tonusul acesteia și conduce implicit la o creștere a stabilității articulare;
✅ Magnetoterapie;
✅ LASER;
✅ Termoterapie;
✅ Terapia TECAR (o nouă formă de diatermie asociată);
✅ Terapia cu Vacuum (deoarece îmbunătățește circulația și favorizează neoformarea de vase sanguine și, impliict, de a crește aportul de oxigen în regiune și, prin aceasta, de a intensifica procesele reparatorii);
Kinetoterapia este necesară deoarece doar prin mișcare:
⭐ se produce imbibiția țesutului cu lichid sinovial (proces fizico-chimic de pătrundere a unui lichid în țesuturi) și hrănirea cartilajului articular (lipsit de vase proprii);
⭐ crește tonusul muscular;
⭐ apare asuplizarea articulară (cresterea mobilității articulare).
Tratamentul ortopedic
Tratamentul se poate constitui în:
⭐ Artroscopie: tehnică minim invazivă folosită pentru evaluarea si tratarea leziunilor din interiorul articulaţiilor (frecvent folosită pentru leziuni ale cartilajului, rupturi ligamentare, corpi străini articulari, artroze ale genunchiului)
⭐ Artroplastie: procedură chirurgicală utilizată pentru a reface integritatea și funcția unei articulații, atunci când articulația este definitiv compromisă.
Protezarea genunchiului (artroplastie) este o intervenție care facilitează mișcarea pacientului inițiat limitată de degenerarea sau chiar distrugerea completă a cartilajului.
Ori, nemișcarea genunchiului implică deteriorarea acestuia și a întreg sistemului, în special din punct de vedere cardio vascular.
Odată genunchiul protezat, mișcarea devine din nou posibilă iar inima poate suporta un antrenament la efort.
Sfaturi în Gonatroză:
✅ Scăderea ponderală
✅ Evitarea statului în picioare, timp prelungit
✅ Evitarea urcatului și coborâtului pe scări
✅ Evitarea mersului pe teren accidentat
✅ Folosirea bastonului în mâna opusă genunchiului bolnav în perioadele de acutizare a simptomelor pentru a descărca un pic piciorul lezat
✅ Practicarea mișcării: bicicletă, mers pe teren plat, kinetoterapie
Așadar, ce are de făcut pacientul cu Gonatroză?
Să se asigure că stilul său recurent de viață include activități și acțiuni care:
⭐ îmbunătățesc nutriția li lubrifierea cartilajelor;
⭐ îmbunătățesc tonusul muscular;
⭐ îmbunătățesc sistemul circulator și cardio vascular, mărind aportul de oxigen în corp.
Articol realizat de doctor Ulkusal Diana-Corina, Medic primar Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie.