Masajul terapeutic sau masajul de recuperare, este o formă de tratament simptomatic care nu se adresează direct afecțiunii, ci are rolul de a diminua şi/sau combate simptomele prin care boala se manifestă şi/sau sechelele care apar. Totodată, tratamentul recuperator stimulează procesele de vindecare şi grăbește evoluţia tratamentului, scurtând perioada de convalescenţă și creând premisele redobândirii unei stări de sănătate optime.
✔️ Masaj profilactic
se ocupă de prevenirea apariţiei unor perturbări în funcţionalitatea organismului
✔️ Masaj terapeutic
se ocupă de tratarea unor afecţiuni (în paralel cu alte metode terapeutice)
✔️ Masaj recuperator
se ocupă de recuperarea posttraumatisme sau afecţiuni, prin înlăturarea sechelelor.
Masajul terapeutic recuperator se adresează unei arii de aplicare destul de vastă expusă după cum urmează:
✔️ Afecţiuni organice (funcţionale/morfologice /structurale) ca adjuvant preţios la sporirea efectelor celorlalte măsuri terapeutice aplicate.
✔️ Leziuni ale ţesuturilor moi de la suprafaţa corpului:
contuzii, plăgi, întinderi/rupturi ale ramificaţiilor circulatorii şi nervoase periferice, hemoragii etc.
Netratarea corespunzătoare şi la timp a acestor afecțiuni întârzie reluarea activităţii normale şi poate lăsa câteodată sechele care deranjează activitatea ulterioară
✔️ Leziuni ale muşchilor şi tendoanelor:
întinderi, suferinţe inflamatorii cronice, contuzii, rupturi parţiale sau totale, smulgeri de la nivelul inserţiilor.
Netratarea corespunzătoare şi la timp a acestor afecțiuni, adesea foarte dureroase și cu diferite grade de impotenţă funcţională, conduce la instalarea unor sechele mai greu de recuperat: contracturi, atrofii, atonii, pareze etc.
✔️ Leziuni osoase:
fracturi incomplete sau complete, deschise sau închise, simple sau complicate, fără sau cu deplasarea fragmentelor osoase, care atrag după ele tulburări circulatorii şi trofice, cu implicaţii ulterioare în funcţionalitatea segmentului afectat.
✔️ Leziuni articulare:
luxaţii, entorse, leziuni de menisc.
Netratate corespunzător, se pot instala și evolua rapid procesele degenerative sau pot apărea anchiloze, tulburări grave de troficitate şi tonicitate a elementelor periarticulare.
✔️ Leziunile nervilor periferici:
De la simpla elongare (întindere), până la secţionarea/ ruperea lor, pot apărea tulburări de sensibilitate, troficitate sau motricitate (contracturi musculare, hipertonii, modificări circulatorii: cianoză, edeme, atrofii etc.)
✔️ Reumatismele inflamatorii în faza puseului
Apariţia durerilor nocturne însă constituieun semnal pentru încetarea imediată a şedinţelor de masaj.
✔️ Bolile infecţioase în stadiul evolutiv
✔️ Fragilitatea vasculară
✔️ Flebita (atât timp cât există posibilitatea mobilizării unui tromb)
✔️ În litiaze (nu se recomanda aplicarea niciunei forme de masaj al abdomenului la subiecţii cu litiază renală sau biliară);
✔️ Dintre afecţiunile cutanate, infecţiile, dermatozele majore, micozele, cancerele, hematodermiile, diskeratozele maligne reprezintă contraindicaţii pentru aplicarea masajului. Sursa: Masaj Terapeutic-Recuperator, Prof. Dr. Marza D. D. (2010)