Ortopedia pediatrică reprezintă specialitatea medicală care se ocupă de prevenirea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ortopedice și traumatice ale sistemului musculo-scheletal (oase, mușchi, articulații, ligamente și tendoane), din momentul nașterii până la vârsta adultă.
Recuperarea ortopedică pediatrică urmărește, printr-un ansamblu de metode și tehnici, refacerea funcțiilor diminuate și creșterea nivelului funcțional al copiilor cu diverse afecțiuni. Metodele utilizate în recuperarea pediatrică sunt reprezentate de kinetoterapie, electrostimulare (la recomandarea medicului), masoterapie. Dintre acestea, kinetoterapia este componenta de bază a recuperării afecțiunilor ortopedice.
Programele de recuperare sunt alcătuite individual în funcție de diagnostic, cooperarea și evoluția pacientului, urmărind atingerea obiectivelor stabilite de către kinetoterapeuți în urma consultului ortopedic de specialitate.
În cursul ședințelor de kinetoterapie, exercițiile sunt structurate sub formă de jocuri care să le capteze atenția și să le antreneze imaginația copiilor, creându-le senzația de confort și independență, în timp ce kinetoterapeutul are situația sub control.
✔️ deviațiile de statică vertebrală (scolioză, cifoză, lordoză);
✔️torticolis postural sau congenital;
✔️ deviații ale șoldului (coxa valga, coxa vara, coxa antetorsa, coxa retrotorsă);
✔️ deviații ale piciorului (talus valgus, talus varus, varus – equin, platfus, picior scobit, metatarsus adductus) etc.
✔️ Oprirea evoluției deviațiilor;
✔️ Corectarea posturii și aliniamentului corpului;
✔️ Învățarea și conștientizarea posturii corecte;
✔️ Relaxarea musculaturii contracturate;
✔️ Tonifierea musculară;
✔️ Creșterea mobilității articulare;
✔️ Reeducarea mersului.
Se adresează nou născuților și sugarilor (0-1 an), are ca scop depistarea precoce a formelor patologice și corectarea timpurie a acestora și constă în:
✔️ evaluarea aspectului scheletului copilului/radiografiilor și a motricității în dezvoltarea acestuia;
✔️ ecografie de șold;
✔️ diagnosticul afecțiunilor ortopedice și/sau neurologice;
✔️ aplicarea manevrelor de corecție a problemelor osoase, musculare și ale articulațiilor ale copilului în curs de dezvoltare.
Se adresează copiilor mici (1-3 ani) și preșcolarilor (4-7 ani) și are ca scop:
1. corectarea dezechilibrelor aliniamentului corporal, a deformărilor inestetice și a tulburărilor funcționale (ex: tulburări de mers sau artrite degenerative ale genunchiului la vârsta adultâ, dacâ nu sunt tratate);
2. corectarea tulburărilor funcționale (ex: tulburări de mers sau artrite degenerative ale genunchiului la vârsta adultă, dacă nu sunt tratate),
prin:
✔️ depistarea devierilor de ax ale genunchilor, tulburărilor de mers, piciorului plat, durerilor de creștere, inflamațiilor șoldului, afecțiunilor traumatice etc;
✔️ tratamentul de recuperare sau reeducare.
Se adresează școlarilor (7-12 ani) și adolescenților (13-18 ani), are ca scop:
✔️ diminuarea durerilor resimțitei în zona toracică sau lombară;
✔️ corectarea asimetriilor la nivelul umerilor sau a bazinului;
✔️ corectarea poziției aliniamentului coloanei vertebrale și constă în:
✔️ depistarea devierilor de ax și atitudinilor vicioase ale coloanei vertebrale (ex: scolioză), afecțiunilor traumatice etc.
✔️ tratamentul de recuperare sau reeducare.
1. Nou nascuţi – sănătoşi = exerciţii corespunzătoare vârstei pentru o dezvoltare armonioasă
2. Nou nascuţi – cu diferite afecţiuni = displazie de șold, picior strâmb congenital, platfus, genu-varum, genu-valgum, tetra-pareză, para-pareză
3. Copii și adolescenţi = corectări ale atitudinilor vicioase (cifoze, scolioze, etc.), după imobilizări în aparat gipsat, după intervenţii chirurgicale, etc.
4. Copii cu handicap motor = întârziere în dezvoltarea motorie, pareze/paralizii etc.
5. Copii supraponderali.